Benefits of Bird Nest by Lunia

APAKAH ITU MAKANAN SARANG BURUNG WALID (EBN)?

Sarang burung yang boleh dimakan (EBN) adalah hidangan sup gelatin yang popular di kalangan masyarakat Cina. Glikoprotein yang merupakan komponen utama EBN mempunyai ciri-ciri unik yang berkaitan dengan manfaat kesihatan, kekuatan, kecantikan dan penyembuhan untuk segala jenis penyakit. Terdapat lebih daripada 24 spesis insektivorous, jenis burung walit yang berkeliaran di seluruh dunia, tetapi hanya beberapa spesis sahaja yang menghasilkan sarang yang ‘boleh dimakan’. Majoriti EBN yang didagangkan di seluruh dunia berasal dari dua spesis yang sedang menghadapi ancaman kepupusan iaitu Burung Walit Bersarang Putih dan Burung Walit Berarang Hitam. Habitat mereka terdiri dari Kepulauan Nicobar di Lautan Hindi ke gua-gua laut di kawasan pesisir Thailand, Vietnam, Indonesia, Borneo dan Kepulauan Palawan di Filipina. Malaysia terletak di lokasi strategik iaitu di tengah-tengah ‘segitiga emas’ pengeluaran burung burung walit.

EBN adalah sarang burung yang diperbuat dari air liur burung walit, di mana proses penuaian mengambil masa, sukar untuk disediakan di mana mereka mendapat sumber dan diekstraksi dari kaedah yang paling semula jadi, menjadikannya eksklusif untuk dinikmati oleh kebanyakkan orang. Kesan terapeutik EBN, termasuk kekurangan dan menghilangkan kahak, direkodkan dalam kesusasteraan kuno Cina yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1695. Pengamal Perubatan Tradisional Cina menganjurkan penggunaan EBN atas tujuan perubatan, di antaranya untuk merawat penyakit seperti astma dan bronkitis, serta pada masa yang sama terkenal dalam meremajakan kulit untuk tujuan anti-penuaan.
Bahan-bahan seperti hormon seperti mitogen dan pertumbuhan epitelium avian boleh ditemui dalam EBN. Bahan ini merangsang pembahagian sel dengan ciri-ciri keremajaan. Disebabkan oleh aplikasi terapeutik dan kecantikan inilah yang menyebabkan EBN mendapat permintaan yang tinggi. Penyelidikan saintifik mendapati bahawa sarang burung yang dimakan mengandungi protein, karbohidrat, unsur-unsur seperti kalsium, fosforus, besi, natrium, kalium, iodin dan 18 jenis asid amino yang mempunyai kesan penyembuhan, serta menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan badan.

Bagi golongan wanita misalnya, akan mendapati kulit mereka licin dan lebih anjal. Bagi golongan lelaki, penggunaan jangka panjang akan meremajakan dan memulihkan tenaga, meningkatkan imuniti dan meningkatkan kekuatan secara umumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *